Ако сте почистили дома, а може би и електронната си поща,

...
Ако сте почистили дома, а може би и електронната си поща,
Коментари Харесай

И CV-то има нужда от пролетно почистване

Ако сте почистили дома, а може би и електронната си поща, от всичко излишно, евентуално се справяте добре с пролетното разчистване. Но преди да си измиете ръцете и да се поздравите за свършената работа, хвърлете един взор на CV-то си.

Работната автобиография от време на време наподобява на препълнения килер. Поне един път годишно тя се нуждае от положително разчистване, което включва бърз взор върху това какво да запазите, от какво да се освободите и какво да акцентирате. 

След като изчистите всичко излишно, може да добавите нова информация, с цел да създадете автобиография, която е настояща, информативна и привлекателна. Подобно на килера, в случай че не го почиствате постоянно, това ще става все по-трудно в бъдеще.

Както с останалата част от пролетното разчистване, най-лесно е да действате малко по малко.

1. Изхвърлете ненужното

По предписание е добре да СV-то да включва последните от 10 до 15 години от историята на вашата кариера и единствено тези детайли, които имат отношение към позициите, които търсите. Трябва да премахнете умения, документи и участия в организации, които към този момент не са годни. Например в случай че имате документ за остаряло софтуерно приложение, което никой към този момент не употребява - премахнете го. И в случай че търсите кариера в счетоводството, удостоверението за ветеринарен помощник не ви би трябвало. Ако държите на всяка премия, която сте спечелили в университета, рискувате да претрупате страницата и да отклоните вниманието от най-силните страни, които имате през днешния ден. 

2. Я, ето къде било това!

Сега прегледайте оставащите точки. Можете ли да приложите измерение към тях - да вземем за пример повишаване на облагата, качеството, успеваемостта... Така можете да акцентирате върху нещо скъпо, което по-рано сте оставили на назад във времето. Помислете за резултатите си - нараснали ли сте продажбите? С какъв брой? Когато разчиствате ненужните вехтории от килера, постоянно се случва да откриете нещо скъпо, което сте не запомнили. В една автобиография това може да се окаже извънредно потребно. Обърнете внимание също по този начин на това какво сте постигнали неотдавна и не сте имали опция да добавите до момента.

3. Какво липсва?

Какви са условията за работата, която търсите? Това ще ви помогне да видите къде са празнините в автобиографията ви. И най-много: притежавате ли в действителност тези знания, умения и опит? Ако отговорът е да, прибавете ги. Помислете за нещата, които сте правили - на работното място или отвън него - които показват тези умения, и ги прибавете в СV-то си. А в случай че ги нямате? Сега е идеалното време да извършите проект по какъв начин да ги придобиете. Независимо дали ще започнете образование, ще запишете курс за документ или ще поемете спомагателни отговорности в работата си - разберете от какво имат потребност и го вземете.

Така че запретнете ръкави и се заемете с пролетното разчистване на СV-то си: изхвълете ненужното, внесете новото - и в случай че търсите нова работа, тя няма да закъснее.

Източник: The Muse

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР